De slagwerkgroep van “Amicitia” bestaat uit leden tot en met 27 jaar en staat, sinds maart 2018, onder leiding van Richard Heijerman.

Richard is door zijn familie al vroeg met muziek in aanraking gekomen. Zijn vader draaide altijd Jazzplaten en zijn opa had twee wanden vol met klassieke LP’s. Als zesjarige ging hij bij een marching band spelen. Toen hij een pick-up kreeg, deed hij niets anders dan meespelen met zijn plaatjes. Op zijn veertiende begon hij met klassiek pianoles.
Richard is in 1988 op het conservatorium in Rotterdam begonnen met klassiek slagwerk. Daar heeft hij de basis voor zijn techniek gelegd. In de jaren tachtig heeft hij de overstap naar het drumstel gemaakt.  In 1992 is hij naast het conservatorium ook lessen bij Hans Cleuver gaan volgen. In 1998 studeerde hij cum laude aan het Rotterdams conservatorium af.

Richard is sinds 2000 de vaste drummer van Sjako! geworden. Met deze bezetting heeft hij artiesten zoals Ricky Koole begeleid en CD’s opgenomen. Daarnaast heeft hij veel projecten gedaan waaronder theaterproducties van Maarten van Roozendaal en Frans van Deursen, de Nederlandse productie van de Blues Brothers en de musical Hair. Met popprofessor Leo Blokhuis heeft hij een theaterproductie over The Band gedaan. Daarnaast is Richard zich in Afrikaanse muziek gaan verdiepen, de bakermat van alle populaire muziek. Er zijn meerdere cursussen van zijn hand in de Slagwerkkrant verschenen, waaronder de cursus ‘Gelaagd Spelen’ die hij in samenwerking met Richard Moelker heeft geschreven. Naar aanleiding van deze cursus hebben zij samen een aantal clinics gegeven. Zo hebben zij onder andere op het door de Slagwerkkrant georganiseerde Tromp Percussion Festival in Eindhoven gestaan.
Sinds 1992 geeft Richard drumlessen bij Druminstituut Cleuver.

Een goede les is zijns inziens een open wisselwerking tussen docent en student.
Bij het doceren gaat Richard uit van drie aspecten:
1) Techniek en Coördinatie;
2) Balans en Timing;
3) Dynamiek en Vorm.
Vanuit deze drie aspecten heeft hij verschillende methodes ontwikkeld. Deze methodes werken voor zijn leerlingen vaak als eye openers: Ze zien wat er nog meer mogelijk is op het instrument. Met deze nieuwe ideeën en uitdagingen en zijn feedback kunnen zijn leerlingen hun niveau naar een hoger plan tillen.

De slagwerkgroep neemt vaak deel aan concerten in samenwerking met de fanfare, maar verzorgt ook zelf diverse optredens.

De slagwerkgroep oefent iedere dinsdagavond van 19:00 tot 21:00 uur in ons eigen muziekgebouw aan de Nijverheidsweg 3 in Dirksland.