Drie leden behalen diploma

Dirksland – Op 9 april hebben drie leden van Muziekvereniging Amicitia het HaFaBra praktijk examen met goed gevolg afgelegd. Zij hadden op 19 maart al het theorie examen gehaald.

Mart-Jan Koedam (15 jaar) heeft op bugel zijn C examen gehaald met 48,5 punten. Jelle Koedam (13 jaar) heeft op trompet zijn B diploma gehaald met 42,5 punten. Sam Bijloo (11 jaar), ook op trompet, heeft zijn A examen volbracht met 37 punten.

Mart-Jan en Jelle zijn samen in september 2008 bij Amicitia begonnen met de AMV cursus. Na deze cursus zijn zij, op bugel en trompet, lessen gaan volgen bij Ralf Goddrie. In mei 2010 zijn zij gaan meespelen met het jeugdorkest Amicitia 4 Kids.  Sinds september 2011 spelen zij mee in de fanfare. Op een gegeven moment is Mart-Jan gestopt bij het jeugdorkest, maar nu speelt hij daar weer mee als drummer. Dit is namelijk een andere muzikale passie van hem. Hij heeft dit zichzelf aangeleerd. Ook Jelle oefent niet meer elke week mee bij het jeugdorkest, maar als hij gevraagd wordt om te helpen bij een concert of festival, is hij daar altijd toe bereid.

Sam is in november 2011 lid geworden van Amicitia en is gelijk begonnen met het spelen van trompet. Ook hij heeft les van Ralf Goddrie. Sam speelt nu ongeveer een jaar mee met het jeugdorkest. De volgende stap voor Sam is om mee te gaan spelen met de fanfare.

Koper docent Ralf Goddrie geeft sinds maart 2008 lessen bij Amicitia. Ralf is afgestudeerd op het conservatorium in Tilburg op de instrumenten euphonium en trombone. Daarnaast is hij afgestudeerd docerend musicus en HAFABRA-directie. Naast docent bij diverse verenigingen en muziekscholen, speelt Ralf (solo)euphonium bij de Fanfare van het Korps Nationale Reserve, waar hij ook 2e dirigent/kapelmeester is.

Het theorie gedeelte van het HaFaBra examen bestaat uit een aantal onderdelen, zoals het muziektheoretisch inzicht en het luister- en schrijfdictee. Voor het C examen is er ook nog het deel receptieve vorming. Voor het praktijkgedeelte hebben de drie leden diverse muziekstukken gespeeld, waaronder een etude en een voordrachtstuk. Ook hebben zij duetten gespeeld met de docent/cd begeleiding.  Het praktijk gedeelte wordt onder andere beoordeeld op toon, aanzet, klankkwaliteit, zuiverheid, ritmiek, samenspel en nuancering. Ook wordt er iets op het eerste gezicht gespeeld, zowel melodisch als ritmisch.