Erelidmaatschap bij 65-jarig Amicitia-jubileum voor Jacques van Broekhoven

Nooit gerookt, nooit aan het bier, elke dag blazen op de kornet. Zo houdt de 78-jarige Jacques van Broekhoven het al vele decennia vol als lid van muziekvereniging Amicitia. Woensdag 3 april, tijdens het voorjaarsconcert in de Victoriahal, werd hij op verschillende manieren gehuldigd.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Van Broekhoven maakte al verscheidene Amicitia-jubilea mee: 25 jaar, 40 jaar, 50 jaar, 55 jaar. En nu 65 jaar. Zijn lidmaatschap begon op 7 januari 1954. Van Broekhoven, toen 13 jaar, trad daarmee in de voetsporen van zijn vader, die bugel speelde bij de Dirkslandse fanfare. Zelf begon hij op trompet, maar algauw ruilde hij dat instrument in voor de kornet. En daarop bleef hij zijn partijtje meeblazen tot nu toe.

Voor zijn 65-jarige jubileum kreeg hij een vergulde zilveren speld met twee robijnen, speciaal door Amicitia laten maken, want dergelijke spelden heeft de vereniging niet in voorraad. Dit soort jubilea komen immers zelden voor. Wethouder Tea Both, de kernwethouder voor Dirksland, was naar de Victoriahal gekomen om het fraaie sieraad op te spelden. Van Broekhoven, de onbetwistbare nestor van Amicitia, kreeg tevens een benoeming tot erelid. Voorzitter Jan Leenders overhandigde de jubilaris de bijbehorende oorkonde.

Maar dat was nog niet alles. Ook Conny Pipping, gemeenteraadslid van de ChristenUnie, was aanwezig tijdens de feestelijke muziekavond. Hij had een onderscheiding van zijn partij meegenomen om Jacques van Broekhoven te huldigen voor zijn bijdrage aan de lokale samenleving.

Amicitia-voorzitter Leenders had uitgerekend dat de jubilaris in die 65 jaren alles bij elkaar meer dan een jaar achter elkaar heeft geblazen: 440 dagen musiceren op de kornet. Hij speelde in diverse andere eilandelijke muziekkorpsen, waaronder Tot Nut en Genoegen in Melissant en een brassband, en is jaarlijks solo te horen tijdens de 4 mei-herdenking. Ook was hij vele jaren lid van de boerenkapel van Amicitia. Van Broekhoven was bovendien jarenlang bestuurslid van de Dirkslandse muziekvereniging, waarvan drie jaar voorzitter.

“Altijd speelde je de eerste partij en de nodige solo’s”, aldus Leenders in zijn feestrede. “En je was enthousiast over elk stuk, al had je natuurlijk wel je voorkeuren. Wij hopen dat je nog lang blijft meespelen.”

error: Content is protected !!